Giriş

Ankara Hopa davasında herkese tahliye

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ankara Adliyesi önü Hopa davasına sahip çıkan toplumsal muhalefetin buluştuğu bir miting alanına dönüştü. Binlerce kişi "Hepimiz eşkıyayız" diyor



08.45 Ankara'nın Hopa davası için Kurtuluş Parkı'nda buluşma başladı. "Halkın hakları yargılamaz" sloganlarını atan kitleye tulum eşlik ediyor.


En önde tutuklu aileleri, ardından da Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Derelerin Kardeşliği Platformu ve Genç Umut kortejlerini oluşturmaya başladı.

08.55 Yeşil Gerze Çevre Platformu ve Politeknik de kortejde yerini aldı. Sendika.Org "Ke en lem yekun/Soner Torlak'ı özgür bırak' pankartı ile yürüyüşte.

09:40 Türkiye Komünist Partisi, ÖDP, Gençlik Muhalefeti ve Kurtuluş Parkı'ndan yürüyen grup an itibariyle Ankara Adliyesi önünde "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıyor. Kitle "AKP'ye teslim olmayacağız" diyor.



09.42 Halkevleri, ÖDP ve TKP Genel Başkanları ses aracında kitleye seslendi. Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol yaptığı konuşmada "Kaldırın başınızı, dimdik durun ve bağırın... Siz halkın haklarını yargılayamazsınız" dedi.

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş tutukluların mahkemede aklanmasalar da tarih önünde aklanacaklarını söyledi.

TKP Genel Başkanı Erkan Baş, "Bu binanın önünde adalet sarayı yazıyor. Saraydan gelecek adalet değil halkın adaletini tanıyoruz" dedi.

CHP milletvekilleri adına CHP Artvin milletvekili Uğur Bayraktutan söz alarak "Bizim topraklarımızdan ancak yurtsever yetişir." dedi ve CHP adına kitleyi selamladı. Bayraktutan, "Zalimin zulmüme direnmek eşkıyalıksa bu bizim sol yakamızda taşıyacağımız en büyük onurdur" diyerek sözlerine son verdi.

Şu anda BDP millvetvekili Sabahat Tuncel de alanda.

09.44 Hava İş ve Genel İş Genel Başkanları, ÇGD, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Dev Sağlık İş, Eğitim Sen yöneticleri duruşmayı izlemek üzere adliye önünde.



'Çocuklarımızı almaya geldik'

Tutuklu aileleri adına konuşan Cemal Kaya "Çocuklarımızın silahları kitapları, defterleridir. Biz buraya onları almak için geldik." diye konuştu. Tutuklu aileleri herkese dayanışma için teşekkür etti.

BDP milletvekili Hasip Kaplan, TÜMTİS Genel Başkanı, Sine-Sen Genel Başkanı, Dev-Lis, Kaldıraç alanda.

09.50 KESK Genel Başkanı Lami Özgen kurumlar adına ortak açıklama yapıyor. Özgen, "AKP sakat bırakırken bile 'kız mıyız kadın mıyız' onu merak ediyor." dedi.

Özgen, 31 Mayıs'ta Hopa'da ve ardından Ankara'da yaşananları anımsattı. Özgen, "Cezaevlerini mücadele okuluna, mahkemeleri AKP yargısının mahkum edildiği yerlere dönüştüreceğiz" dedi.

Kitle, "Eşkıyalar burada, Tayyip nerede?" diye soruyor.



10:00 BDP milletvekili Hasip Kaplan Metin Lokumcu'yu anarak konuşmasına başladı. Kaplan, "Özel mahkemeleri tarihin çöplüğüne atacağız" dedi. Kaplan, "Darbeler hukuku sürüyor ve buna karşı dayanışmayı yükseltmenin zamanıdır. Hopa'dan Mersin'e, İzmir'den Diyarbakır'a dayanışmayı büyüteceğiz" dedi. AKP iktidarına "korkaklar ve zavallılar" diye seslenen Kaplan, "Sizin adaletiniz bu kadar, sizin insanlığınız bu kadar, sizin vicdanınız bu kadar" diye konuştu.

10.10 Öğrenci Kolektifleri sözcüsü Neval Kösedağ konuşma yapıyor. Kösedağ, "AKP faşizmine karşı direnen arkadaşlarımızı almak için geldik" dedi. Kitle ona "Gençliğin isyanı yargılanamaz" diyerek yanıt verdi. Alanda sloganlar sürüyor: "Biz de attık yumurta, bizi de alın, memleketi kurtarın."

10.15 TKP'li öğrenciler adına konuşma yapılıyor. Konuşmada "Gençlik teslim alınmadan, sosyalistler teslim alınmadan bu ülke teslim alınamaz" dendi. Devrimci 78'liler Federasyonu da alanda.

Gençlik Muhalefeti adına bir konuşma yapılıyor. Konuşma kitlenin "İsyan" sesleri ile başlıyor.

10.23 TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ve SDP alanda.

Konuşmaların ardından, kortejler oluşturuluyor ve Adliye'nin arka tarafına doğru yürüyüş başlatılıyor. Program burada sürdürülecek.

10.44 Duruşma salonunda hazır bulunan kalabalık dışarı taşıyor. Dışarıda ise kar altında bekleyen kalabalığı "İsyan" çığlıkları ve tulum eşliğinde horon ısıtıyor.



10.53 Sanıklar hala adliyeye getirilemedi. 20 dakikadan önce getirilebilmeleri mümkün görünmüyor. Dilşat Aktaş duruşma salonuna girdi.

11.00 Mahpuslar salona zafer işaretleri ile girdi. Salon ayakta alkışladı. Hakim salonu uyararak, bu durumu tutanağa geçirdi.

11.25 Saat 12.30'da duruşmaya ara verilecek. Dava avukatlarının bu sırada bir açıklama yapması bekleniyor.



11.30 Beyoğlu Kampanya, gösterisi için hazırlanıyor. Yarım saat sonra oyunlarını sergileyecekler.

Metin Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu duruşma salonunda.


11.57 Duruşma kimlik tespitlerinin yapılmasının ardından başladı. Avukatlar söz alarak mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istedi. Olayın terör kapsamın da yargılanamayacağını söyledi. Hakimler görevsizlik kararı talebini değerlendirmek üzere odaya geçerken, savcı da onlarla birlikte odaya girmek istedi. Avukatların itirazi üzerine, savcı bu istişareye katılamadı. Hakimler görevsizlik kararı talebini reddetti.

12.01Savunmalar, Mahir Mansuroğlu ile başladı.

12.12Beyoğlu Kumpanya oyuna başladı. Ankara'da kar yağışı şimdilik bitti, güneş açtı.



12.22 Sabah adliye önünde buluşan kitlenin halayları hiç duraklamadı. Bir yanda halay, bir yanda horon var.

Sendika.Org alandan canlı yayına başladı.

12.33Alanda, davada suç delili olarak gösterilen puşi satıldı. Onlarca kişinin boynunda puşi var.

13.00 Duruşmaya ara verildi.

13.20Kadir Aydoğan'ın da öğleden önce savunma yaptığı bildirildi. Aydoğan ve Mansuroğlu'nun savunmalarında Hopa ve Ankara'daki olayları anlattıkları öğrenildi. Mansuroğlu savcılıkta kendisine sorulan tek sorunun "31 Mayıs eylemine katıldın mı" olduğunu ancak iddianamede kendisiyle ilgili çok sayıda eylemin yer aldığını, bunlarla ilgili kendisine neden hiç bir soru sorulmadığını sordu.

Öğrenci Kolektifleri’ni iyi bilirim
Mansuroğlu iddianamede Halkevleri çalışma raporlarının delil olarak sunulduğunu, İçişleri Bakanlığı’na sunulan bir raporun nasıl örgüt delili olduğunu da mahkeme heyetine sordu. Hakimin “Öğrenci Kolektifleri’ni nasıl biliyorsun” sorusuna “İyi bilirim” diye yanıt verince salonda gülüşmeler oldu.

”Evet bütün iddia edilen eylemlere katıldım!”
Kadir Aydoğan da savunmasında Ankara'daki eylemde kendi fotoğrafları diye sunulan fotoğrafların sadece birinin kendisine ait olduğunu, fotoğraflarda boyundan aşağısının çekilmeyerek farklı kıyafet olduğunun gözden kaçırıldığını belirtti. Zam protestosu, 1 Mayıs, 2 Temmuz gibi protestolara katıldığını ve slogan attığını kabul eden Aydoğan bunların suç olarak gösterilemeyecek demokratik eylemler olduğunu söyledi. Aydoğan 31 Mayıs’ta Tayyip Erdoğan’ın Halkevleri ile ilgili açıklamaları ile beraber bu davanın siyasi bir davaya dönüştüğünü vurguladı.

13.40Halkevleri adına Nuri Günay topluluğa bir konuşma yapıyor. Günay yaptığı konuşmada "Mahkeme görevsizlik kararı vermeyerek bize terörist demeye devam ediyor. Hepimizi mi tutuklayacaklar?" dedi.

'Tanınmamak için buradayım'
13.52Öğrenci Kolektifleri üyesi Özgür Bozkurt şu an yaptığı konuşmada, "Arkadaşlarımız saçlarını kestirdikleri için tutuklandı. Ben de kestirdim. Ben de Mahir Çayan posterini evime astım. Ben de teröristim" diyor.. Gençlik konuşmaya "Biz de kestik saçları, bizi de alın memleketi kurtarın" diyerek yanıt verdi. Bozkurt saçlarını kesip, tanınmamak için buraya geldiğini söyledi. Gençlik devam ediyor: "AKP'den hesabı gençlik soracak."

Kocaeli'den Ankara'ya gelen Nevin Aydın Kocaeli'deki tutuklamaları protesto etti. Aydın, "Haklarımıza sahip çıktık tutuklandık. Haklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz." dedi.



13.57 Oyuncu Emre Can Polat bir konuşma yapıyor. Polat konuşmasında, kendisinin de yumurtasının, şemsiyesinin olduğunu, saçlarını kestiğini söyledi. Tutukluların derhal serbest bırakılmasını isteyen Polat, sözlerini başbakanın da bunu söylediğini hatırlatarak "Bu dava ayıptır, günahtır, zulümdür" diyerek bitiridi.



14.00 Hopa olayları nedeniyle Arhavi Cezaevi'nde tutuklu bulunanlar adına Yoldaş Gümüşkaya konuşma yapıyor. Gümüşkaya 31 Mayıs'ta ilk defa Hopalıların biber gazı robocop gördüğünü söyledi. Gümüşkaya robocopu ilk kez gören Hopalıların onu insanlıkdışı bir şey olarak tanımladığını iletti. Gümüşkaya, 31 Mayıs'ta Hopalıların baskıya ve zulme karşı dik durduğunu belirterek, Hopa'nın devrimci sokaklarından selam getirdi.

14.07 Akademisyen Cenk Yiğiter bir konuşma yaptı. Konuşmasında "Terör eylemleri sürecek. Cezaevlerine saç bombaları göndereceğiz.Biz terörist yetiştirityormuşuz, onu öğrendik." dedi. Yiğiter, herkese "Sosyalizmin alfabesi" ve "Feodal toplumdan 20. yy'a" kitaplarını önerdi.

'Bizi yargılayanları tarih yargılayacak'
14.23 Duruşma salonunda savunmalar alınmaya devam ediliyor. Hikmet Tanıl, savunmasında, eylemde üzerindeki kıyafetin Yunanistan'daki eylemcilerde de olduğunu söyledi. Tanıl "Mahkeme, Yunanistan'daki eylemlerden de beni yargılayacak mı?" diye sorduğu savunmasında Ziraat Fakültesi öğrencisi olarak elbette HES'lere karşı olacağını söyledi. Tanıl, "Başbakan Necdet Adalı ve Erdal Eren'i anarak ağlamıştı. 12 Eylül'den hesap soracağını söylemişti ama 12 Eylül yargılamalarının hesabını tarih kesti. Bizi 52 yılla yargılayanları da tarih yargılayacak" diye konuştu.


Sosyal hakları savundum, savunacağım

14.30 Özgür Atmaca savunmasını veriyor. Atmaca "Kendi ayağımla savcılığa ifade vermeye gelen biri olarak, nasıl kaçma şüphesi ile tutuklanabilirim?" diye sordu. Atmaca AKP'nin tasfiye etmeye çalıştığı sosyal hakları savunduğunu söyledi ve ekledi: "Çıkınca da savunacağım"

14.35 Göksel Ilgın savunma veriyor: "Öğretmenim, Eğitim Sen üyesiyim. Meslekdaş duyarlılığı ile eyleme katıldım. Polisler bizim komiserlerine öldürmedikleri için dua etmemizi, onların elini öpmemizi söylediler."

14.42 Başak Eylül Şan biraz önce yağtığı savunmasında Beytepe'de saatlerce kuyruk bekleyen binlerce öğrencinin verdiği tepkiden farklı bir tepki vermediğini söyledi. Buna rağmen terörle yargılandığını ifade eden Şan, "Bu iddianame öğrenci olmayı ve duyarlı olmayı yargılıyor" dedi.

Nuri Özçelik savunmasını verdi: "Metin Lokumcu'nun oğlu Ulaş yalkın arkadaşımdır. Öldürülenin Metin amca olduğunu öğrenince eyleme katıldı. Saçımı kestirmekle suçlanıyorum ama 21 yıllık hayatımda saçlarımı hiç uzatmadım"

14.56 Alanda Yeni Türkü'nün Fırtına şarkısı çalıyor.

15.00 Özge aydın savunmasını verdi

15.05 Demet Yılan savunmasında "Siyasi partiler nasıl miting yapıyorsa, halkın da haklarına sahip çıkıp protesto etme hakkı vardır. Yumurta eylemine katıldım ama yumurta biber gazı gibi insan öldürmez" dedi.



15.15 Ömür Çağdaş Ersoy savunmasında "Polis arabasında 3 saat boyunca işkence gördük. Bir öğretmene işkence yapan polislerin aralarında konuşurken 'kafasını cama vurdu öldü' deriz dediklerini duydum. Savcının karşısına yüzüm mosmor olduğu halde çıktım, niye böyle olduğumu sormadı bile" dedi. Ersoy, solcu muhalif olduğu için terörizmle yargılandığını söylediği savunmasında "Öğrenci Kolektifleri demokratiktir, bağımsızdır, meşrudur" dedi.

Ersoy savunmaya devam ediyor: "Öğrenci Kolektifleri ben içerideyken Van'a gitmiş, ben bencil bir öğrenci olsaydım inşaat mühendisi olur, Van'daki gibi binalar yapar, para derdinde olurdum. Ama ben ben cil olmadığımdan, dışarıda olsam, Van'a enkaz kaldırmaya gidecektim. Bu davada yargılanan bencil olmayan öğrenciliktir."

Çağdaş Ömür Ersoy savunmasında ayrıca, zamları geri aldırdıkları halde Gökçek'in bu kararı uygulamadığını hatırlattı. Ersoy, kararı uygulamayanların değil eylem yapanların yargılan dığını söyledi.

15.27 Şarkılar susmuyor. Bandista çalıyor. Herkes şarkılara eşlik ediyor. Ankara Adliyesi önünde coşku sabahtan bu yana hiç eksilmedi.



15.36 Uğur Tuna savunma yapıyor. Tuna: "Demokratik hakların kullandırılmadığı bir ülkede demokrasiden bahsetmek gerçeklikten uzaktır. Süreli ve yasal yayınlar misafir olduğum evde çıktı diye suçlanıyorum. Prostestoda alkışladığım için terörizmle suçlanıyorum. Cezaevinde düşün düşün bulamadım."

15.38 Horonlarla dışarıda program sürüyor. Horon çekenler hep bir ağızdan söylüyor: "A b c, devrim olsun bu gece.

15.55 Hamza Doruk Yıldırım ulaşım zamlarının geri çekilmesini isteyen bir bildirinin nasıl terör eylemi olarabileceğini sorduğu savunmasında "İki yılda bir İçişleri Bakanlığı'na rapor olarak sunulan Halkevleri çalışma raporu nasıl delil olarak sunulur?" dedi. Yıldırım şöyle devam etti: "Bir yılda iki ulaşım zammına dur demeyelim mi?" Doruk yaz okullarına katılan çocukların içerdeyken kendisine gönderdiği mektuplarını okuyor.

15.56 Alanda, salonda savunma veren tutukluların savunmalarından bazı ifadeler okundu. Kitle tutuklu arkadaşlarını alkışlarla destekledi.

16.03 Duruşmaya yarım saatlik bir ara verildi.

16.18 Dava avukatı Kazım Erkut Güzel birazdan canlı yayınımızda olacak.

16.23 Avukat Erkut Güzel bir sonraki arada canlı yayına katılacak.

16.26 Beyoğlu Kumpanya yeniden gösteri yapacak. Oyunun adı "Bin bir dere masalları -Bölüm 1: Sultanın Yükselişi." Alanda ateşler yakıldı. Soğuğa rağmen coşkulu bekleyiş sürüyor.

16.40 Can Kaya savunma yapıyor. "Gaz bombası ve polis saldırısı artıyor. Saldırılar, neoliberal sömürü politikalarına karşı eylemleredir. Biz ölüleri adet hesabıyla saymayız. Yaşamını yitirenlere 'bir adam ölmüş umrumda değil' demeyiz. Biz üniversite öğrencisiyiz."

Kolektiflerin kampanyalarını anlatan Kaya , 2009'da harç zamlarını geri çektirdiklerini, "okumuş insan halkının yanındadır" diyerek yoksul çocuklara ders verdiklerini söyledi. Kaya, öğrencilerinin 6 aydır kendilerini beklediğini, bu durumun da utanç kaynağı olduğunu belirtti.

Kaya şöyle konuştu: "Kolektiflerin bildirilerinde faili meçhullerin, 35 aydının nasıl cayır cayır yakılabileceğinin, yoksullara bağış adı altında toplanan paraları cebe atmanın planları yoktur."

"Velev ki saçlarımı tanınmamak için kestirdim. Ben 3-15 Haziran'da idare mahkemesine dava açtım. Seçimde oy kullandım. Basın açıklamalarına katıldım. Tutuklu arkadaşlarıma ev adresimi de yazdığım mektuplar gönderdim. Uluslararası İlişkiler öğrencisiyim. Arkadaşımın THKP-C konulu bir ödevi vardı. Kaynak ve dipnotlarıyla akademik bir ödevdir ve teslim edilmiştir. Bu ödevi birlikte yapmakla suçlanmaktayız. Akademi ve bilim adına utançtır. Komünist Manifesto siyasi tarih dersinin konusu ve sınav sorusudur. Eğer bir suç varsa bu yazınları 150 yıldır okutan akademi ve bilim suçludur."

17.25 Soner Torlak savunmasını yaptı. Soner'in İlk sözü "Ben doktora öğrencisiyim. Okuma listemi söylesem, üç kere idamım gerekir" oldu. Torlak "Bu dava toplumsaldır. Bir savcı suç sinat ederken delil sunar. 6 buçuk aydan sonra delil yok." diye konuştu.

Çağrı Yılmaz savunmasında Hopalı olduğunu ve Metin Lokumcu'nun ve Hopalıların protesto ettiği HES'in kendi köyüne yapılmak istendiğini söyledi. Ayrıca HES'lerin tahribatını anlatan bir belgeselde görev aldığını belirten Yılmaz, "Bunlar protestoya katılmam için yeterli mi?" diye sordu. Yılmaz, En büyük delil olarak saçların kesilmesinin sunulduğunu kaydetti. Yılmaz arıca "Ben saç kestirdikten sonra mektupla fotoğrafımı yolladım. Ama ben cezaevine fotoğraftan önce gittim" dedi.

17.32 Beyoğlu Kumpanya'nın ikinci gösterimi 15 dakika önce sona erdi. Oyunda Hopalıların HES'lere karşı direnişe başlayışından Ankara'daki davanın ilk duruşmasına kadar geçen süreç anlatıldı. İzleyenlerin kahkaha, alkış ve sloganlarla eşlik ettiği oyun "Bu dava burada bitmez" yazılı bir afişin kaldırılması ile sona erdi. Oyun, programı renklendirdi.

17.36 Uğur Uzunpınar savunmasını yapıyor. Uzunpınar, "Kitap okuduğum için terörden suçlanıyorum" dedi. Uzunpınar, Okumuş İnsan Halkın Yanındadır kampanyasında çocuklara ekmeyi biçmeyi öğrettiği için suçlandığını belirtti.

17.45 Ozan Gündoğdu: "Soner benim kitaplarıma bakılırsa idam alırım dedi, o zaman ben, SBF'nin kapatılması gerek diyorum."

18.00 Adliyede görevli olmayan ama salona giren polisler, avukatların talebi üzerine salondan çıkarıldı.

18.05 Ozan Gündoğdu: "Bugün yargılanan dünyadaki öğrencilerin kullandığı araçlar ve eylemlerdir. (...) Olayın 30. saniyesinde kafam yarıldı ve hastaneye götürüldüm. Dikiş varken, doktorlar tedavi gerek derken polisler 'biz ona gözaltında bakarız' dediler. İşkencede özellikle dikişlerime çalıştılar ve patlatmayı başardılar."



18.20Can Türkyılmaz: (İddianamedeki ulaşım eylemlerine dair savunmasını yapıyor) "Ben Mamaklıyım. Ege Mahallesi'nin otobüs durağının kuyruğu 70'lerin yağ ve ekmek kuyrukları gibidir. Birgün siz ve savcı Hakan Bey cübbelerinizi çıkartıp o durağa gelin de görün... HEr şeye zam, elektrik, su, ulaşım,doğalgaz... İnsanım ben yahu... Bunlara tepki göstermek haktır. "

18.25Can Türkyılmaz:"Küçük kardeşim bana şunu söylüyor; abi çıktıktan sonra polis yine evi basacak mı?(...) Polisin verdiği yemeği yemediğimiz için bize terörist denmiş. Siz, sizi döven, küfür eden birinin verdiği ekmeği yer misiniz?"

Lenin dışarıda yasak hapishanede serbest
18.30 Can Türkyılmaz, iddianamede delil olarak sunulan Lenin'in Emperyalizm adlı kitabını "görülmüştür" damgasıyla mahkeme başkanına sundu.

18.35Zafer Algül: "Hem öğretmenim, hem HES yapılmak istenen Karadenizliyim. (...) Gözaltında açlık grevi yapmakla suçlanıyorum. Bana bunları yapanların o yemeğini kabul etmek onursuzluktu. Ben Halkevciyim, öğretmenim. Halkevi'nde eğitim ve sağlık söyleşileri düzenledik, başkentte eşek görmemiş cocukları alıp Nasrettin Hoca'nın eşeğine bindirdik. Bu nasıl teröristliktir. Bugün yargılanan AKP'ye muhalefettir."

18.40Zafer Algül: "Biz CHP'li belediyelere karşı da ulaşım ve barınma hakkını savunanların yanında olduk. (...) bugün Hopa davası var ve savcının mantığına göre terör örgütleri bugüne de çağrı yaptı. Anam babam geldi. Onlar da mı terör örgütünden yargılanacak yarın öbür gün. Bu dava toplumsal muhalefetin ve hak mücadelelerinin davasıdır."

18.45Ferhat Konukçu: "Otobüste 4-5 saat boyunca 5'er dakika arayla, indir boşalt yöntemiyle dayak yedik. Gelen ışığı kapıyor giderken açıyordu."

18.50Sevgi Sönmez:"70 polis uzerime atladi 4 saat iskence ettiler. Gözaltında taciz edildim ve tecavüzle tehdit edildim. Ağır travma yaşadım". Sönmez gözaltı aracında, araçta kadın polisler olmasına rağmen, yanına erkek polisin oturduğunu, ağır işkence gördükten sonra bir polisin kendisine "Seni bu saatten sonra kimse almaz" dediğini anlattı.

18.56 Hakim taciz olaylarını detaylı olarak dinlemek istedi. Ardından Eda Dışkaya savunmasını yaptı.

19.00Ozan Sürer, kendisini ÖDP Parti Meclis Üyesi olarak tanıttığı savunmasını tamamladı.

19.02Tutuksuz olarak yargılanan Mehmet Cem Çıplak savunmasını tamamladı.



NÇ'ye taczüz edenler 4 yılla yargılanıyor, biz 52 yılla
19.07 Hazal Kangal yaptığı savunmada, "Vatandaşın vergisinden maaş alan polis nasıl insan öldürür?" diye sordu. Kangal, "Burada yargılanan düşüncelerim ve sosyalizmdir. Travma geçirdim, rapor aldım. Ben Metin Lokumcu'yu öldürmedim. Ben N.Ç'ye tecavüz edenler 4 yılla yargılanıyorlar, biz 52 yılla!" dedi.

19.15 Cüneyt Çakır savunmasını yaptı.

19.16 Duruşmaya en az yarım saatlik bir ara verildi.

20.10 Duruşmaya devam ediliyor.

20.14 Avukatların savunması alınmadan önce savcı 5 kişinin tahliyesini istedi. Bu beş kişi: Eda Dışkaya, Cüneyt Çakır, Göksel Ilgın, Ferat Konukçu, Ozan Sürer. Savcı suçun mahiyeti değiştiği için bu tahliyeleri istediğini söyledi. Sabah, Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri dışındaki sanıkların terör örgütü üyeliğinden değil, terör örgütü doğrultusunda eylemden yargılanmaları istenmişti.

20.22Avukat Ayhan Erdoğan ortak savunmayı yapıyor.
Ayhan Erdoğan: "Özel Yetkili Mahkemeler'in yöntemleri DGM'lerin yöntemlerini anımsatıyor. Bir örgüt aranacaksa polis teşkilatı içinde aranmalıdır."

Ayhan Erdoğan: "Savcılık lehte delilleri toplamamış, sahte delil şmal etmiştir. Erdoğan'ın açıklamalarının ardından bunların olması kasıtlıdır."

Ayhan Erdoğan şu an Sendika.Org'un savunmasını yapıyor. Delil olarak Sendika.Org çıktılarının kullanıldığını hatırlatan Erdoğan "en fazla kabahatler kanununa göre yargılanması gereken kişiler terör suçlamasıyla yargılanıyor" dedi. Erdoğan tüm sanıkların tahliyesini isteyerek savunmasını bitirdi.

20.32Salonda bir jandarma bayıldı.

İkinci savunma Avukat Arzu Becerik tarafından yapılıyor. Bu olayda, silahın, copun, tacizin poliste olduğunu ancak protestocuların terörle yargılandığını hatırlattı.

"Düşünce özgürlüğü insanın kendi kendine düşünmesi demek değildir"
20.35Becerik: "Burada yargılanan muhalefet etme ve ifade özgürlüğüdür. Düşünce özgürlüğü insanın kendi kendine düşünmesi demek değildir. Ne zaman düşünce dile getirilmeye başlansa saldırı ve kısıtlama olmaktadır. Türkiye AİHM'de defalarca bu konuda mahkum olmuştur."

Arzu Becerik savunmaya devam ediyor: "Halkın partilerin bir bölümü protesto edilebilir. Öğrenciler katil AKP demiştir. Çünkü bir ölüm vardır ve sorumluları bulunamamıştır. Sorumlu AKP'dir. Herkes mitinglerde 'Son Osmanlı Padişahı Tayyip Erdoğan' pankartı taşımak zorunda değildir. Bu gösteriler en fazla 2911 ile yargılanabilirdi. Kaldı ki biz suçu da kabul etmiyoruz. O halde biz neden DGM'deyiz."

'Mahkemenin tarafsızlık ilkesi bozulmuştur'
20.46
Avukat Becerik: "Polisler kanunsuz şiddet uyguladığında yargılanmalı. AİHS'e göre hiç kimse kimseye işkence, taciz, hakaret uygulayamaz. Sanıklar da bunu beyan etmiştir. Burada yargılanması gereken kimdir? Savcı neden ses etmemektedir? Mahkemenizin tarafsızlık ilkesi bozulmuştur. Çünkü soruşturmayı yürüten savcı mütalayı da sundu ve düşüncesini aynen sürdürmektedir. Savcı polisler hakkında da, Lokumcu'nun ölümü hakkında da işlem yapmamıştır."
Becerik savunmasında sanıkların eylemden televizyon ve internet yoluyla haberdar olduğunu belirtti.Bunun suçlanmasının iletişim özgürlüğüne saldırı olduğunu belirtti.

21.06 Becerik: "Biber gazının böyle kullanılması PVSK'nın ihlalidir. Kişi özgürlükleri de ihlal edilmiştir. Savcı başka bir iddianameyi delil olarak sunmuştur. Ama kesinleşmiş bir karar yoktur. Nasıl delil olur? Delillerin karartılmasından söz ediliyor, tüm deliller sizde, nasıl karartılsın? Bir yargılama olacaksa, olağan mahkemelerde olmalıdır.

21.09 Avukat Kazım Erkut Güzel savunmaya başladı. Hopa örneğini hatırlattı. Hopa'da mahkemenin sadece 2911'den yargılama yaptığını söyleyen Güzel, Sendika.Org'un terör örgütü ile bağlantılı olduğu yönündeki değerlendirmeye kanıt istedi.

Avukat Mehmet Ümit Erdem'in söz aldı. Erdem, iddia makamının THKP-C'yi anlatmasını istedi. Erdem, illegal örgüt orataya konmadan legal bağlantısının nasıl kurulduğunu sordu.

21.13 Dışarıda bekleyen kitlenin sabrı iyice taştı. Sloganlar ilerleyen saatlere rağmen daha da güçlendi. "Her yer Hopa, her yer direniş" sloganı belki de bugünün en sesli şekilde atılan sloganı.

21.14 Diğer sanıkların avukatları da kısaca savunma yaparak, tahliye istedi.

Ozan Sürer'in avukatı Mehti Bektaş 12 Eylül döneminde de davalara baktığını ve son yıllara bakınca o günleri mumla aradığını söyledi. "Devrimci Yol davası yargılanmış, bitmiştir" diyen Bektaş "Hukuk fikre değil fiile bakar" diye konuştu. Bektaş "Buradan tahliye çıkmaması AKP'ye yandaş olmaktır" dedi.

21.20Dışarıdaki kitle avukatların sesini duyar gibi haykırıyor: "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Halkın hakları yargılanamaz!"

21.24Adliye önünde Kolektifler hep bir ağızdan kendi besteledikleri şarkıları söylüyor. Heyecan herkesin sesine yansımış durumda.

21.28 Tüm kitle hep birlikte Gündoğdu marşını okuyor.

Avukat Sevinç Hocaoğlu iddianamade oluşum olarak bahsedilen Halkevlerinin 80 yıllık bir halk örgütü olduğunu söyledi. Dabaya konu olanın 31 Mayıs günü olan eylem olduğunu fakat dava dosyasında başka eylemlerin de bulunduğun u belirtti. Hocaoğulları uzun tutukluluk sürelerine dikkat çekti.

21.40 Avukat Deniz Özbilgin, bu dava sanıkların çoğunu oluşturan üniversitelilerin bir öğretmenin öldürülmesine tepki gösterdiğini belirtereki bu davada öğrenciler şahsında tüm okumuş insanların ve muhalif üniversitelilerin yargılandığını söyledi. Özbilgin, söz konusu davanın Burhan Kuzu'ya yumurta atma eylemi ile hesaplaşmaya döndüğünü kaydetti.

21.48 Avukat Ender Büyükçulha müvekkillerinin adalet talebinin bu davada yerine getirilmediğini söyledi.

21.50 Avukat Selçuk Kozağaçlı “Biz Çağdaş Hukukçular Derneği olarak yaşananların tanığıyız. Çatışmayı kimin başlattığını da gördük. Terör suçlaması için önce bize bir örgüt gerek. Bu THKP- C olamaz. Çünkü terör kanuna 1991’de girdi. Kanun geriye yürüyemez. THKP-C de Devrimci Yol da terör örgütü olamaz.

22.07Dışarıdakiler halaylarla lehe karar bekliyor.

22.10Salon açıldı.

22.13müjde: Herkese tahliye





Copyright 2011 http://haklaryargilanamaz.blogspot.com/ All rights reserved Designed by HAKLAR YARGILANAMAZ