Giriş

DAVADA HALKEVLERİ

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt  
Halkevleri’nin ismi davada nasıl ve neden geçiyor?
79 yıllık bir halk örgütü olan Halkevleri iddianamede “yasadışı silahlı terör örgütü güdümünde faaliyet göstermek”le suçlanıyor. “Ülke gündemi ile ilgili sürekli eylem ve etkinlik yapmak” suçlamanın dayanağı haline getiriliyor. Halkevleri’nin özellikle Irak savaşı döneminde gerçekleştirdiği savaş karşıtı eylemler, Filistinle dayanışma eylemleri “yasadışı faaliyete” gerekçe olarak emniyetin verdiği bilgi notu ile birlikte iddianamede yer alıyor.  
Halkevleri üyeleri hakkında yıllar önce açılan, takipsizlikle sonuçlanan, beraat alınan ya da Halkevleri faaliyetiyle hiçbir ilgisi olmayan davalar “kanaat oluşturmak” için dosyaya ekleniyor. Çeşitli polis operasyonlarında yıllar önce birçoğu işkencede alınmış ifadeler o dönem ifadelere dayanarak Halkevleri hakkında hiçbir suçlama olmadığı halde bugün dosyaya konuluyor. Halkevi kütüphanesinden kitap alıp okumak, Halkevi şubelerindeki etkinliklere katılmak terör suçu sayılmaktadır. İddianamede Hopa olayları seçim öncesi iktidarı yıpratmak için gerçekleştirilmiş gibi sunulmaktadır. Açık ki bu dava AKP’nin davasıdır. Halkevleri halkın haklarını savunduğu için bu davanın ve AKP saldırılarının hedefindedir. AKP kamusal hizmetleri piyasaya açmaya çalışırken parasız eğitim-sağlık için mücadele eden Halkevleri’dir. AKP kentleri sermaye için büyük birikim alanlarına çevirirken insanca yaşamak için barınma hakkı mücadelesi veren Halkevleri’dir. AKP sermayenin doğayı talan etmesinin önünü açarken, HES’lere karşı, termik santrallere karşı, siyanürlü madenciliğe karşı mücadele eden ve bu politikaları durduran, gerileten Halkevleri’dir. AKP sadakacılık kültürünü yoksul mahallelerde yaygınlaştırırken özgürleştirici bir dayanışma ilişkisiyle bu mahallelerde varolan, bilimi, sanatı yoksul mahallelere taşıyan Halkevleri’dir. Halkevleri işte bu nedenle yani halk yararına olmayan iktidar politikalarına karşı çıktığı, mücadele ettiği için AKP’nin hedef tahtasına konmuştur. Bu ilk değildir. 2006 yılından sonra İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri Halkevleri örgütüne yönelik doğrudan baskı içeren görülmemiş bir denetim yapmıştır. Aynı yıl Halkevleri Mersin Şubesi hakkında “AKP karşıtı odak olmaktan” kapatma davası açılmıştır. Tüm bu denetim ve sayısız davalar AKP’nin istediği sonucu vermemiş bu defa Zaman gibi yandaş gazeteler Halkevleri hakkında “terör örgütü yuvası” gibi haberler yapmaya başlamış ve Halkevleri tarafından açılan dava ile mahkum olmuştur. En son 4 Nisan 2011 tarihle Bakanlar Kurulu kararı ile Halkevleri’nin “kamu yararına dernek statüsü” kaldırılmıştır. 31 Mayıs Hopa mitingi sonrası Başbakan Erdoğan her gittiği seçim mitinginde yaptığı konuşmada Hopa nedeniyle Halkevleri’ni hedefe koymuştur. Ankara iddianamesiyle birlikte Halkevleri hakkında "tüzüğe aykırı faaliyette bulunmak"tan soruşturma açılmış, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol ifadeye çağrılmıştır. “AKP’nin adaleti” Halkevleri’ni AKP’ye biat etmediği, halkın zararına olan iktidar politikalarına karşı durduğu için, demokratik bir ülkeyi savunduğu, demokratik hakların kullanımı yönünde mücadele ettiği için yargılamaktadır.
9 Aralık’ta Ankara’daki Hopa davasında ülkenin dört bir yanından gelenler adliye önünde “AKP’nin adaletini” yargılayacaklar.
Yaşam hakkını, derelerini ve doğayı savunanlar; Metin Lokumcu için sokağa çıkanlar, halktan yana aydınlar- gazeteciler, parasız eğitim-sağlık isteyenler, haklarını savunanlar, demokratik haklarını kullananlar, hakları için örgütlenenler, Halkevleri YARGILANAMAZ!
Bu dava hepimizin;  9 Aralık’ta Ankara’da Adliye önünde buluşalım






Copyright 2011 http://haklaryargilanamaz.blogspot.com/ All rights reserved Designed by HAKLAR YARGILANAMAZ