Giriş

Hopa'da tahliye - yaşamı savunanlar yargılanamaz

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt


31 Mayıs'ta AKP iktidarının ve onun temsilcisi başbakan Erdoğan'ın Hopa'ya gelişi nedeniyle; iktidar politikalarını onaylamayan, deresine, çayına, emeğine, ülkesine sahip çıkan Hopa halkı iktidarı protesto etmiş, karşısında kendisine biat etmeyen bir halk gören AKP iktidarının emri ile başlayan polisin saldırısı sonucu Metin Lokumcu yaşamını kaybetmiş onlarca insan yaralanmış, gözaltına alınmış Hopa'da adeta sıkıyönetim ilan edilmişti.
Ev baskınları ile, köy yolları kesilerek, Hopa'ya çevik kuvvet yerleştirilerek devam eden baskı ortamında farklı günlerde gözaltına alınıp tutuklanan 17 insan, 17 yaşam savunucusu Erzurum, Erzurum Oltu ve Arhavi cezaevlerine gönderilmişti.
Hopa halkının yaşamı savunma iradesi, çocuklarını savunma iradesiyle birleşti. Tutuklamaların ardından eylemler, etkinlikler yapıldı Hopa halkı "Hopa'yı savunmak yaşamı savunmaktır. Yaşamı savunanlar yargılanamaz" dedi. 31 Mayıs günü Hopa halkına yönelik saldırıların ardından ülkenin dört bir yanında sokağa çıkanlar Hopa tutuklularına özgürlük talebini de sonraki süreçte gündemleri haline getirdiler.
Hopa'da görülen davada savcılık dosyaları ayırdı. Tepkinin ortak bir eyleme dönüşmesini de istemeyen savcılık davayı zamana yaymaya çalıştı. İlk mahkemede 5 kişi tahliye edilirken, ara tahliye kararı ile daha sonra 5 kişi daha tahliye edildi.
Aralarında GYK üyemiz ve Derelerin Kardeşliği Platformu Yürütme Kurulu üyesi Taylan Kaya'nın da bulunduğu 4'ü Halkevleri üyesi 7 kişi ise Arhavi Hapishanesi'nde tutuklu bulunuyordu ve henüz haklarında iddianame hazırlanmamıştı.
Ankara'daki Hopa davasında Hopa sürecinin tamamına yönelik büyüyen tepki, Hopa sürecinin AKP adaletinin sorgulandığı bir kamuoyu yaratması, "Yaşamı savunanlar yargılanamaz ve AKP'nin adaletini yargılıyoruz" diyerek binlerce insanın Adliye önünde yığılması sonuçları Hopa'da da görüldü. Ankara Hopa davasının ardından ailelerin ve avukatların itirazlarını yinelemesi üzerine savcılık, 7 kişinin tahliye edilmesine ve tutuksuz yargılanmasına karar verdi.
Tahliye edilenlerin isimleri: Taylan Kaya, Güven Poshoroğlu, Ferdi Şağbanoğlu, Müslüm Karabulut, Ali Aksu, Görgün Demirpençe, Önder Öner<
Hopa'nın çocukları Hopa halkı tarafından karşılandı. Tıpkı 31 Mayıs'ta Hopa halkının isyanının horonla başlaması gibi tahliyeler de horonlarla kutlandı. Hopa tutukluları karşılayanlarla birlikte sloganlar eşliğinde yürüyüşe katıldılar ve "yaşamı, dereleri savunmaya devam edeceklerini" ifade ettiler.





Copyright 2011 http://haklaryargilanamaz.blogspot.com/ All rights reserved Designed by HAKLAR YARGILANAMAZ